Online platform 'Ik Help Helden' ondersteunt lokale COVID-19 helden én handelaars

Online platform 'Ik Help Helden' ondersteunt lokale COVID-19 helden én handelaars

Edegem zet zijn dankbaarheid voor lokale helden om in actie

Al weken strijden we allemaal samen tegen COVID-19. En niet in het minste de échte helden van deze crisis: dokters, verplegers, winkelpersoneel, agenten,… Ze verdienen onze steun meer dan ooit. We applaudisseren dagelijks al massaal om onze dankbaarheid te tonen, maar vanaf nu kunnen we ook méér doen.

Op 12 mei, niet toevallig de Dag van de Verpleging, wordt naar het idee van Edegemse initiatiefneemster Catherine Callens het online platform ikhelphelden.be gelanceerd. Via het platform kan je lokale helden een product of maaltijd voor een bedrag van €25 schenken. Elke gift komt rechtstreeks van een lokale handelaar. Zo kan je jouw helden iets geven én help je er restaurants en winkels uit je buurt mee. Een echte win-win in deze Corona-tijden! Voorlopig vind je enkel handelaars en helden uit Edegem terug op het platform. De droom is om op termijn alle helden nationaal te ondersteunen.

Bekende Edegemnaars Linde Merckpoel, Vincent Fierens en Geert Hunaerts zetten alvast hun schouders mee onder het platform.


Helden zonder cape

Allemaal dragen we ons steentje bij door naar Marc Van Ranst te luisteren en braaf binnen te blijven. Maar de echte helden van deze crisis, die zitten niet ‘in hun kot’. De eerste linie van deze crisis bestaat uit een nieuw soort helden: dokters, verplegers, vuilnisophalers, winkelpersoneel, veiligheidsagenten… Het zijn deze mensen die ervoor zorgen dat de wereld toch een beetje blijft draaien. Ze garanderen onze gezondheid, zorgen ervoor dat ons afval opgehaald wordt en dat we terecht kunnen in de supermarkt.

Daar zijn we hen allemaal dankbaar voor. Zo ook Vincent Fierens, radiopresentator op Qmusic en geboren en getogen Edegemnaar. “Ik heb erg veel bewondering voor iedereen die in deze tijden van ‘in uw kot blijven’ net het tegenovergestelde moeten doen. Deze mensen hebben misschien het gevoel dat ze ‘maar’ hun job doen, maar eigenlijk zijn zij de nieuwste generatie van helden. Het zijn zij die elke dag weer het virus rechtstreeks in de ogen kijken en die ons er mee door helpen. Dat ik hen rechtstreeks kan ondersteunen via ikhelphelden.be vind ik dan ook geweldig!”

Méér dan enkel applaus

We beseffen maar al te goed hoeveel onze helden doen voor ons. We hangen witte lakens buiten, klappen plichtbewust samen met de buren en glimlachen al eens extra naar de mevrouw aan de kassa. Hoewel dit absoluut belangrijk is, blijven velen toch op hun honger zitten. Het gevoel van “ik moet toch méér kunnen doen?” sluimert bij ons allemaal.

Zo kwam initiatiefneemster Catherine Callens op het idee om een platform op te zetten. “Ik zit al een tijdje thuis en volg het nieuws op de voet. De persoonlijke verhalen van dokters en verpleegsters, maar ook winkelpersoneel die zich dagelijks in de strijd gooien raken me echt. En dan al die lokale handelaars die dreigen kopje onder te gaan... Ik wilde een manier vinden om beide een hart onder de riem te steken. Als trotse Edegemnaar stapte ik met mijn idee naar Koen Metsu, die gelukkig direct enthousiast was.”

Het platform verbindt lokale helden met Edegemse horecazaken en handelaars. Als burger koop je een maaltijd of product van €25 aan. Die kan je dan schenken aan een held naar keuze, bijvoorbeeld het UZA, de medewerkers van de lokale supermarkt of het woonzorgcentrum Immaculata. Daarnaast steun je er ook lokale restaurants en winkels mee. Zo kan je bijvoorbeeld een heerlijke ontbijtmand van Nuna Foodbar of een verfrissend biertje van Tall Poppy schenken aan de verplegers van het UZA.

Koen Metsu, burgemeester van Edegem: “Als burgemeester én als burger wil ik er alles aan doen om lokale helden en handelaars zo goed mogelijk te ondersteunen. Dit platform doet exact dat. En het mooie is dat alle Edegemnaars zo ook op een veilige manier hun steentje kunnen bijdragen. Het zijn de dokters uit het UZA en je favoriete winkelier om de hoek die je steunt door een gift te doen. Ik hoop natuurlijk dat het initiatief andere gemeenten ook kan inspireren. Het platform is zo gebouwd dat we gemakkelijk extra helden en handelaars kunnen toevoegen.”

Ook Linde Merckpoel en Geert Hunaerts steunen Ik Help Helden

"Wij applaudisseren elke avond trouw om 20u, onder andere voor de drie verplegers hier bij ons in de straat." vertelt Linde. "Persoonlijk vind ik dit initiatief heel tof, omdat ik zo ook voor de vele mensen in de zorg die ik niet ken en die niet in mijn straat wonen toch iets kan betekenen."

Ook Geert Hunaerts staat volledig achter het platform: "De helden van vandaag, zij die dag in dag uit in de ziekenhuizen staan, in de woonzorgcentra, in de supermarkten, zij zijn de reden waardoor we nu reeds een positieve evolutie zien."

Dag van de Verpleging als officieel startschot

Het platform wordt officieel gelanceerd op dinsdag 12 mei, op de Dag van de Verpleging. Hoewel ze natuurlijk niet de enige helden zijn, staan de verplegers en verpleegsters ontegensprekelijk in de frontlinie. Deze dag is dan ook het ideale startschot van Ik Help Helden.

"De afgelopen weken waren erg onvoorspelbaar. Het was alle hens aan dek, niet alleen op de intensieve afdeling waar ik werk, maar in het hele ziekenhuis." vertelt Jonas Govaerts, verpleegkundige op de intensieve Corona-afdeling van het UZA. "We geven het uiterste van onszelf. Het dagelijks applaus om 20u apprecieer ik dan ook enorm. Al doe ik mijn job met veel passie en plezier voor onze patiënten, deze periode heeft ongetwijfeld een grote morele impact. Elk klein gebaar van dankbaarheid geeft daarom moed om door te zetten. Een platform zoals ikhelphelden.be vind ik dan ook geweldig.”

Tijdens een officieel persmoment zullen de verplegers samen met andere helden zoals politieagenten, afvalophalers en de brandweer van Edegem in de bloemetjes gezet worden. De helden zullen op social distance kunnen genieten van een non-alcoholisch glaasje en lekkers op het gemeentehuis, in het bijzijn van Koen Metsu, Catherine Callens en Linde Merckpoel. Ter ere van de Dag van de Verpleging worden alle giften tot 12 mei gedoneerd aan UZA.


Interviews omtrent het online platform Ik Help Helden zijn mogelijk met o.a.:

  • Initiatiefneemster Catherine Callens
  • Lokale Edegemse handelaar Linde van bloemenwinkel In de tuin van Eden
  • Bekende Edegemnaar Linde Merckpoel
  • Burgemeester van Edegem Koen Metsu

Indien u een interview of aanvullende informatie wenst, gelieve u te wenden tot: Eline Vervloet, PR Manager bij MMBSY via +32484185213 of eline@mmbys.com.

 

 

About Trends

In need of inspiration? Every season, we select the most telling images from our brands in various thematic press kits. Need some additional information or anything specific? Don't hesitate to contact us!

Trends
MMBSY
Regine Beerplein 1/b C105
B-2018 Antwerpen
Belgium